Ändra planlösning, vår mest efterfrågade tjänst. | Covet inredningsarkitekt

08 533 37 800 - hello@covet.se

See all Articles

Ändra planlösning, vår mest efterfrågade tjänst.

Publicerat 4 September, 2022

Written by Linn Frankhammar

Varför ändra planlösning?

Vi blir ofta anlitade för är att hjälpa våra kunder att ta fram en ny planlösning. Vissa ändrar planlösning för att öka värdet på lägenheten eller huset och kunna klättra vidare på bostadsmarknaden, andra gör det för att bo kvar i sitt hem när familjen växer och en del har köpt nytt, men behöver anpassa planlösningen efter sina behov.

Det är alltid en rolig utmaning att förvandla en lokal eller ett hem och anpassa ytorna till kundens behov och budget.

Vi har förvandlat många hem och hjälpt kunder klättra på bostadsmarknaden. Många kunder är återkommande och det är otroligt kul och hedrande att få vara med på deras bostadsresa. Vi hjälpte en kund att se möjligheterna med en lägenhet på en attraktiv adress i Stockholm där vi förvandlade 2 rok till 3 rok. Vid försäljningen efter renoveringen, två år efter köpet, blev värdeökningen 65%.

Nyckeln till en bra planlösningsändring är att tänka holistiskt, att inte bara slänga upp en vägg för att skapa ett till rum. Detta ger ingen utdelning, varken för den som säljer eller den som bor kvar. Det gäller att skapa en helhet ett hem som är proportionellt till kvadratmetrarna. Ett till sovrum betyder ofta en till familjemedlem som behöver utrymme och förvaring. Fler sovrum i ett hem betyder också större sociala ytor. Det kanske krävs en öppen planlösning för kök och vardagsrum och rymligare badrum som är proportionellt till antal familjemedlemmar? Det är så vi pusslar ihop en smart och trivsam planlösningsändring. Det gäller att se möjligheterna i varje kvadratmeter och optimera ytorna i fastigheten.

Ta hjälp av en inredningsarkitekt

Att ta in en inredningsarkitekt för att få hjälp med sin planlösning är ett bra sätt att kvalitetssäkra sin investering. Hos oss på Covet börjar processen med en djupintervju där vi lär vi känna dig som kund. Vi ställer frågor kring önskemål för projektet samat tittar på material och inspirationsbilder för att hitta en gemensam målbild. Vi går sedan igenom projektet i sin helhet, för en närmare dialog kring budget samt övriga frågor och funderingar som behöver besvaras innan vi kan börja arbeta. Därefter följer en strukturerad arbetsprocess där ert nya hem eller lokal växer fram i kontinuerlig dialog med alla inblandade parter.

Ändra planlösning i lägenhet

Vi får många förfrågningar från kunder som vill ändra planlösningar i bostadsrätter. En vanlig förfrågan är att flytta köket till en annan del av planlösningen oftast för att skapa ett större kök och en öppen planlösning. Vi har skrivit en annan artikel om vad du ska tänka på när du flyttar köket och vad vilken information din bostadsförening bör ta del av. Läs mer här

Ändra planlösning i hus

Vi har gjort många totalrenoveringar i hus där vi helt ändrat planlösning för att anpassa efter kundens behov. Ibland handlar det om små hus och villor på 80 kvm som behöver optimeras för en nybliven familj. Ibland är det ett sekelskifteshus eller en herrgård på 200 kvm och uppåt där planlösningen behöver anpassas till modern standard.  Ett annat vanligt problem med nyare tvåplanshus från funkiseran är att köket är placerat på övervåningen vilket är synnerligen opraktiskt när matkassar skall kånkas uppför branta trappor.

Behövs bygglov?

För att ändra en planlösning i bostadsrätt krävs i regel inget bygglov men en bygganmälan kan däremot behöva göras om exempelvis om planlösningsändringen påverkar en bärande konstruktion eller liknande. När en planlösning skall ändras i en bostadsrätt är det framförallt viktigt med tydliga ritningar och en bra dialog med bostadsrättsföreningen. Att ändra planlösningen invändigt i hus kräver inget bygglov. Vill du däremot ändra planlösningen för att addera en tillbyggnad, kräver detta bygglov. Även mindre ändringar i utbyggnader i fasaden som att byta fönster, addera en altandörr eller ett burspråk kräver ett bygglov från kommunen eller stadsbyggnadskontoret.

Inspireras av Covets planlösningar

Vi har jobbat med alla olika storlekar på planlösningar från lägenheter på 60 kvm till planlösningar i stora herrgårdar. Nästa alla av våra projekt innehåller någon form av planlösningsändring, nedan länkar vi till några av dessa projekt.

Lägenhet, Svartensgatan, Södermalm 80 kvm
I den här vackra lägenheten vid Mosebacke ändrade planlösningen från 2 rum och kök till 3 rum och kök. Vi ansvarade även för kreativt koncept och projektledning.

Lägenhet, Birger Jarlsgatan, Östermalm 200 Kvm
Ett spännande kreativt koncept för en ny planlösning med flytt av kök samt planering kring förvaring, ytskikt, material, möbler, belysning och formgivning av platsbyggda möbler.

Vi har även på senare tiden gjort flera projekt där vi slagit ihop två separata lägenheter till en. Ibland handlar det om två lägenheter på samma våningsplan, ibland över varandra där vi förbinder dem med en trapp och skapar känslan av ett town house i svenska sekelskifteshus.

Läs mer om ett sådant projekt här.

Villa, Vantörsvägen Älvsjö 180 kvm
Målet med denna totalrenovering och planlösningsändring var att skapa ett varmt och inbjudande hem som matchar vår kreativa kunds behov och stil med en klassisk 60-talsvilla på ca 180 kvm

Villa, Jakob Dubbes väg, Saltsjö Duvnäs 200 kvm
Större planlösningsändring med utbyggnad i vacker villa på 7 rum och kök i Saltsjö Duvnäs.

Do you need help with a new layout? Do not hesitate to contact us and we will tell you more about how we can help you achieve this.
Linn, interior architect at Covet