Tillbaka till sekelskiftet i Stocksund | Covet inredningsarkitekt

08 533 37 800 - hello@covet.se

See all Articles

Tillbaka till sekelskiftet i Stocksund

Inredningsarkitektur

Publicerat 17 September, 2023

Written by Ellinor Pedersen

Vi blev väldigt glada när en av våra kunder valde att anlita oss igen för en totalrenovering av deras nya lägenhet på över 200kvm i Stocksund. Både jag och kunden var överens om att lägenheten hade en otrolig potential, men den behövde en genomgående renovering. Vi ville återställa lägenhetens forna glans och plocka fram de fina sekelskiftesdetaljerna. I den här artikeln beskriver jag mer ingående hur vi tänkte och hur arbetet gick till.

Vår gemensamma vision var att renovera hela lägenheten i en äldre stil och att allt skulle uppdateras till absolut toppskick. Tyvärr var det inte bara länge sedan senaste renoveringen, lägenheten hade då också blivit av med många av sina fina och karaktäristiska sekelskiftesdetaljer. Vi ville även göra vissa planlösningsändringar för att optimera ytorna baserat på de nya ägarnas behov och livsstil.

Vi delade vi upp designarbetet i två faser; Först fokuserade vi på planlösningsändringen, ytskikt, ny förvaring och nytt kök och badrum. I fas två tog vi sedan fram inredningsförslag till hela lägenheten, innefattande förslag på samtliga möbler, belysning och textilier.

Plan ett

På plan ett behövdes ingen stor planlösningsändring. Denna våning var redan väl planerad med härliga sällskapsytor och tre vackra rum i fil. Våningsplanet var däremot i behov av en omfattande renovering. Vi valde en harmonisk och färgrik palett.

Trappa

Den vackra trappan är det första man möts av när man kommer in i lägenheten. Vi valde att behålla originaltrappen men den var i behov av renovering. En färg i en varmgrå nyans som heter Form från Jotun valdes. Vi installerade också en ny trappmatta i jute med nya beslag i mässing. Vi bytte även ut handledaren och satte upp vägglampor längs med hela trappan. Den behagliga väggfärgen är Sans från Jotun som också blev vår grundfärg i huset. I hallen på plan ett la vi även in ett otroligt vackert stengolv i äkta marmor som löpte vidare in i badrummet och köket.

Badrum

Badrummet gjorde vi i sekelskiftesanda med kakel i halvförband som avslutas med en kakelprofil högst upp. Vi valde att måla in taket och väggarna som blev kvar i samma nyans, Sand från Jotun. Vi använde mässingsdetaljer för att skapa en varm känsla, och toppade med en vacker kommod med grön marmorskiva från Qvesarum.

Kök

I köket gjorde vi om layouten för att skapa ett bättre ytor. Vi tog bort ett element och la in golvvärme så att köket kunde löpa längs hela väggen. Som köksö valde vi att sätta in en lös antik möbel för att bryta av från det annars så stilrena köket som handmålades i en mörkgrön nyans. Skivan i marmor förstärker sekelskifteskänslan och matchar även golvet och övriga ytskikt.

Matsal

Här hängde vi av en dörr som annars tog upp mycket plats av själva golvytan. I både matsal och vardagsrum skapade vi nya vägglister, bröstpaneler, stuckatur och takrosetter för att återskapa de förlorade detaljerna och vi slipade och behandlade även de befintliga trägolven. I matsalen ville vi bryta av från allt målat så vi valde en vacker tapet från Morris & Co. De tunna gardinerna ramar in rummet på ett naturligt sätt. Vi valde lite modernare möbler i matsalen och vardagsrummet för att bryta av från den gamla stilen.

Vardagsrum

I vardagsrummet ville vi ha en inbjudande väggfärg och känsla eftersom det är lägenhetens mittpunkt som knyter ihop många av rummen. Vi valde Borrowed light från Farrow & ball som blev perfekt i detta pampiga rum! Här flyttade vi även på elen i taket för att kunna möblera rummet bättre, utifrån fönstrets placering och fina ljusinsläpp.

Bibliotek

I det angränsande biblioteket byggde vi en ny platsbyggd bokhylla som skapar en varm och gedigen känsla i hela rummet. Den målades i samma färg som trappan. De tre rummen i fil harmonierar nu fint med varandra och skapar en vacker vy genom hela den stora lägenheten.

Plan två

Uppe på plan två gjorde vi lite fler ändringar av planlösningen. Vi behöll de tre sovrummen men flyttade lite på väggen mellan sovrum 1 och sovrum 2 för att kunna optimera förvaringen. Vi tog bort alla gamla skåp och ritade in ny, bättre optimerad förvaring. Vi gjorde även om layouten i badrummet där vi skapade en separat wc, ett stort badrum med allt man kan tänka sig, plus en härlig bastu. Vi lyckades även få in en dold tvättpelare i skåpet i korridoren för att få mer utrymme i badrummet.

Badrum med bastu & badkar

Här ser vi badrummet med bastun. Rummet går i samma stil som badrummet på första planet. Badkaret placerade vi framför det fina fönstret så att man kan njuta av den fina utsikten. Även här använde vi mässingdetaljer för en varm och ombonad känsla.

Barnrum

Vi ville ha tapet i alla sovrummen. I barnrummet valde vi en diskret rosa tapet. Inbyggda hyllor ger bra förvaring och en plats skapades för sängen. En sängghimmel i ett rosa tyg hänger från mässingstänger. Några av möblerna målades i olika färger för att skapa en lekfull känsla.

Master bedroom

I master bedroom valde vi en grön tapet med linnestruktur. Här ökade vi mängden förvaring markant med en hel garderobsvägg och en liten nätt Walk-in-closet.

Ett projekt från design till verklighet

Det här projektet var fantastiskt roligt att arbeta med. Det är så kul och tillfredställande att ha fått följa projektet från design till färdigt resultat!

 

Ellinor, Inredningsarkitekt på Covet