Flytta köket? Allt du behöver veta. | Covet inredningsarkitekt

08 533 37 800 - hello@covet.se

Se alla inlägg

Flytta köket? Allt du behöver veta.

Flytta kök

Publicerat 4 augusti, 2022

Skrivet av Ida Stoltenberg

Flytta kök?

Den planlösningsändring som har absolut störst påverkan på upplevelsen och värdet av ditt hem är en köksflytt. En köksflytt är en av de största omdaningar du kan göra på ditt hem. Den är också den enskilt mest effektfulla planlösningsändring du kan göra för att öka värdet på och maximera yteffektiviteten i din bostad. Önskan att flytta eller att drastiskt förändra köket för att optimera bostadsytan är, inte helt oväntat, en av våra vanligast förfrågningar från våra kunder.

Flytta kök i en lägenhet

Funderar du på att flytta köket finns det några saker du bör tänka på; Bor du i bostadsrätt rekommenderar vi att du börjar med att höra dig för med din bostadsrättsförening för att se hur de ställer sig till dina planer samt om andra i föreningen ändrat i planlösningen på liknande sätt. Även om föreningen formellt sett sällan har några möjligheter att påverka en köksflytt är det alltid bra att ha en god och öppen dialog med dem och sina grannar. Ibland kan man exempelvis behöva ta in en ljudkonsult för att utröna om en köksflytt påverkar ljudnivån i grannarnas sovrum. Har det gamla köket gas så råder vi er att först konsultera en fackman för att klargöra om denna kan flyttas eller, som ofta är fallet, bör proppas och ersättas av en modern elspis. Ventilation är viktigt i kök. Ibland går det att fortsätta att använda det befintliga fläktsystemet men ibland byter man till en modern kolfilterfläkt. Dessa fungerar utmärkt så länge man byter kolfilter enligt rekommendation. I köket behöver man ha frånluft. Vissa föreningar vill dem att man gör en ny OVK-besiktning efter flytt av kök. Ibland kan elen i huset vara installerad på ett sätt som kräver att denna dras om. Det kan handla om nya ledningar som måste spåras in i väggar eller en modifiering av elcentralen för att klara högre effekt. Detta är sällan några som helst problem men kan påverka budgeten.

Regler kring bygglov för en köksflytt

Man har som regel alltid rätt att flytta sitt kök. Det krävs inget bygglov men i vissa fall kan en bygganmälan behöva göras om köksflytten exempelvis påverkar en bärande konstruktion. Det senare kan givetvis påverka budgeten på ditt projekt. Andra faktorer som kan medföra tilläggskostnader är om vatten måste dras i vägg eller golv för att nå det nya köket.

Så ordnar du vatten och avlopp

Vi rekommenderar att placera köket i nära anslutning till befintligt vatten och avlopp för att hålla nere budget och tidsplan. Är ni osäkra på var närmaste vatten och avlopp finns i huset kan ni höra med föreningen eller stadsbyggnadskontoret och få ritningar på huset där detta framgår. Tänk på att om du tar vatten och avlopp från ett badrum så måste troligtvis tätskikten brytas vilket innebär att även badrummet behöver renoveras.

Leveranstider och planering

Tänk på att det kan vara långa leveranstider på kök så beställ i god tid. Tänk dock på att vissa delar, såsom exempelvis bänkskivor, kan vara svåra att måttbeställa innan stommar är färdigmonterade. Detta kan då i vissa fall medföra att tidsplaner behöver justeras utifrån leveranstider. Vår rekommendation är dock att hellre vänta än att beställa något som inte passar och som regel inte kan returneras till tillverkaren.

Ta hjälp av en inredningsarkitekt

Sist men inte minst, tänk på varför du vill flytta ditt kök och hur du kan maximera ytorna i ditt hem när du ändå gör ett så stort ingrepp. Rådgör med en inredningsarkitekt. Vill du ha ett större kök? Mer sociala ytor eller en platsbyggd möbel? Vill du skapa ett extra sov eller arbetsrum när du ändå kanske bygger upp eller tar ner väggar? Behöver du fler ljusinsläpp? Se till att flytten av ditt kök inte bara lyfter köket utan optimerar hela din bostad.

Inspireras av Covets projekt med flytt av kök

Lägenhet, Svartensgatan, Södermalm 80 kvm
I den här vackra lägenheten vid Mosebacke ändrade planlösningen från 2 rum och kök till 3 rum och kök. Vi ansvarade även för kreativt koncept och projektledning.

Lägenhet, Norrtullsgatan, Vasastan 100 kvm
I den här lägenheten flyttade vi köket och skapade en tydligare social och privat del i planlösningen. Att flytta köket gav oss även möjligheten att skapa ytterligare ett till sovrum.

Lägenhet, Birger Jarlsgatan, Östermalm 200 Kvm
Ett spännande kreativt koncept för en ny planlösning med flytt av kök samt planering kring förvaring, ytskikt, material, möbler, belysning och formgivning av platsbyggda möbler.

Funderar du på att flytta ditt kök? Hör av dig till oss så bokar vi in en kostnadsfri konsultation.

Ida, Inredningsarkitekt på Covet