Dubbla ROT eller nya ROT – Planera din renovering nu! | Covet inredningsarkitekt

08 533 37 800 - hello@covet.se

See all Articles

Dubbla ROT eller nya ROT – Planera din renovering nu!

Renovering

Publicerat 30 October, 2023

Written by Ida Stoltenberg

Vi hjälper inte bara våra kunder med design, vi verkställer även designen, planerar och projektleder hela renoveringen. Det finns två tydliga högsäsonger för våra byggen: Sommaren när kunden enklare kan hitta tillfälligt boende, många väljer att bo landstället eller ta långa sommarsemestrar medan vi projektledare renoveringen. Den andra högsäsongen är nu innan jul.

Att börja sin renovering i december har den stora fördelen att du kan utnyttja dubbla rot-avdrag för både dig och din eventuella parter om du börjar renoveringen i december och den fortsätter nästkommande år.

Planera din renovering och var ute i god tid

Många kommer på att de vill renovera strax innan jul för att kunna utnyttja dubbla rot-avdrag. Tyvärr är det då ofta för sent att hitta inredingsarkitekter, projektledare och hantverkarteam. Det krävs stor planering innan en renovering kan börja. En ny design och planlösning måste sättas, kostnadsanalys och budget måstet bestämmas och en rad andra beslut du absolut inte skall stressa igenom.

Höjt rotavdrag 1 juli 2024

Regeringen meddelade i september 2023 att taket för rotavdraget kommer höjas från den 1 juli 2024 med 25 000 kronor per person. Även rutavdraget höjs till 75 000 kronor samt separeras från rotavdraget 2024. Det betyder att du från 1 juli 2024 kan du använda rotavdrag på 75 000 kronor samt rutavdrag på 75 000 kronor. Har du fru, make, partner eller sambo dubblas ersättningen och du och din andra hälft har möjlighet att nyttja hela 300 000 kronor per år i rot- och rutavdrag! Det utökade taket för rot och rut gäller initialt året ut 2024.

Planera din renovering nu för att nyttja nya rotavdraget

Jag hade ett första möte med en kund för bara någon vecka sedan. Kunden ville ha hjälp med design för en ihopslagning av en lägenhet och önskade att designen skulle påbörjas i januari 2024 för att starta en renovering sommaren 2024. Det är inte ofta, näst intill aldrig, som kunden har den framförhållningen. Men tänk på det, vill ni renovera sommaren 2024 med höjt rotavdrag börja planera redan nu.

 

Ida, interior architect at Covet