Blanda mer! Mina bästa råd när du inreder. | Covet inredningsarkitekt

08 533 37 800 - hello@covet.se

See all Articles

Blanda mer! Mina bästa råd när du inreder.

Inredning

Publicerat 9 June, 2023

Written by Frida Good

En viktig faktor för ett hemtrevligt hem är att det känns personligt och avslappnat. Ett sätt att uppnå detta är att, till skillnad mot vad många tror, mixa stilar och inte stirra sig blind på att matcha allt i samma färg, form och textur. Om man gör det är risken att det blir lite för stelt och opersonligt. Här är några tips på hur du kan blanda för att hemmet ska kännas mer harmoniskt.

 

Metaller

För några år sedan var det väldigt hett med koppar och mässing i kök och badrum. Jag träffar ofta kunder som säger att den trenden var lite för mycket och att de därför vill ha genomgående krom. Problemet var, som det ofta blir med stora trender, att allt blev i koppar eller mässing. Inte bara på knoppar och belysning utan även pepparkvarnar och grytunderlägg skulle skimra i samma metall.

Jag tycker att det är fint om man blandar lite. Till exempel kan det vara snyggt med knoppar i mässing, och bryta av med blandare och kökdetaljer i krom för att sedan låta lampan vara i mässing. Nyckeln är att låta det gå igen, har du mässing på ett ställe, lägg till en annan produkt i mässing, och kör resten i krom. Men undvik att blanda för många olika metaller, det riskerar att bli rörigt.

Träslag

Även träslag är något som med fördel mixas Jag tycker att det är fint när det finns kontraster mellan träfärgerna i golv och möbler. Det som kan skava är om matbord och stolar nästan går i samma nyans, men inte riktigt. Om du har ett fint bord men inte hittar stolar som passar helt, byt då spår och välj stolar i ett annat träslag eller färg. Att ha möbler i olika träslag skapar ett dynamiskt hem med djup.

Gammalt & Nytt

Något jag försöker undvika när jag inreder är att det känns som att alla möbler köpts i ett svep. Ett bra sätt att parera detta är att blanda nya och gamla möbler och detaljer. Även om man har en modern stil kan man blanda in äldre detaljer för att skapa skiftningar i inredningen. Genom att köpa objekt som belysning, konst eller vaser som är vintage kan man skapa en inredning som känns mer unik och personlig. Tänk också på att saker man redan har hemma kan kännas helt annorlunda i en ny miljö, matchat med andra saker.

Frida, interior architect at Covet